Aktivnosti

U nastavku možete naći predloge za aktivnosti  tokom Nedelje digitalnih veština 2018.  (19-25. mart), kao i neke alate i veb sajtove koji vam mogu biti od koristi. Svi partneri kampanje imaju potpunu kreativnu slobodu da osmisle i organizuju najrazličitije aktivnosti, važno je samo da su one u duhu kampanje i ostvaruju njenu misiju.

Mi smo ponosni na sve naše partnere u Nedelji digitalnih veština. Budite i vi ponosni na svoj rad i doprinos ovoj kampanji na evropskom nivou i zato dokumentujte sve vaše aktivnosti i predstavljajte ih kroz onlajn kanale komunikacije, širite dalje šutem društvenih mreža.

TESTOVI I ALATI

YouRockYouRock je besplatan višejezični portal koja umrežava ljude u cilju zapošljavanja.YouRock je napravljen posebno za mlađe od 25 godina kako bi im pokazao da poseduju niz veština koje su često skrivene u stvarima koje rade svakodnevno i kako bi im pomogao da koriste jezik poslodavaca da opišu te veštine. Uz pomoć YouRock platforme mladi će moći da kreiraju bogate, dinamične profile koji će dati poslodavcima koristan uvid u veštine koje korisnici imaju. Dostupan na srpskom jeziku.
eVirtuoze-Virtuoz: Tokom kampanje pomozite tinejdžerima da shvate važnost poslovnih e-veština. Kroz test e-Virtuoz mladi mogu proveriti da li su spremni za prvi posao. Test e-Virtuoz pomaže mladima da razumeju koliko su važne informaciono-komunikacione tehnologije za dobijanje posla, kao i za obavljanje tog posla. Dostupan na srpskom jeziku.
Preuzmite ovde detaljno upustvo za postavljanje banera eVirtuoz na vaš veb sajt.
Skills barometerOnline Collaboration Skills Barometer: Besplatan test samo-procene vlastitog znanja o onlajn saradnji. Korisnici mogu testirati svoje veštine i znanja u tri oblasti: opšte znanje o onlajn alatima za saradnju, vebinarima i mobilnim alatima za onlajn saradnju. Dostupan na engleskom i nemačkom jeziku.
Digital Competences Self-Diagnosis Test:Digital Competences Self-Diagnosis Test besplatan test, koji omogućava korisnicima procenu njihovog digitalnog profila kao građanina sa sledećim parametrima: potencijal za razvoj digitalnih kompetencija, iskustvo u IKT oblasti, nivo digitalne kompetencije. Dostupan na engleskom jeziku
Fišing kvizFišing kviz: Da li ste u stanju da nadmudrite prevarante na internetu? Da li ste se nekada zapitali koliko dobro možete da prepoznate razliku između legalnog vebsajta i onog koji je pokužaj Fišinga? Uradite ovaj kviz da biste saznali. (Phishing tj. pecanje – tehnika prevare na mreži koju koriste kriminalci da bi vas naveli da otkrijete svoje lične podatke).

AKTIVNOSTI

codingforkids-600x399-sa-balonima„Kod po kod igrica“ – Ne postoji nijedna profesija koja nema potrebu za nekim ko zna da kodira. Sve što „samo radi“ ima neki kod koji sve pokreće. Kodiranje (programiranje) je svuda oko nas, zbog toga deca bi trebalo da uče da programiraju. Današnji najmlađi programeri su tek krenuli u osnovnu školu.
„Kodiranje je jezik kreativnosti današnjice. Sva naša deca zaslužuju šansu da postanu kreatori umesto da samo koriste računare.“ (Maria Klawe, programer)
Predstavljamo vam nekoliko sajtova koje možete da iskoristite za organizovanje časa programiranja za decu. Najbolje od svega je što je mnogo ovih alata besplatno i ne zahteva nikakvo programersko predznanje ili znanje!
Code nudi mogućnost da deca uzrasta od 4 do18 godina u toku 20 časova kroz igru i njihove omiljene crtane junake nauče osnove programiranja. Dostupan je na srpskom jeziku.
Scratch je jedan od prvih programskih jezika koji je posebno napravljen za uzrast od 8 do 16 godina. Učenici koriste vizuelni programski jezik sačinjen od cigala koje vuku po radnom prostoru kako bi oživeli likove. Različiti tipovi cigala su okidači za petlje, kreiranje varijabli, iniciranje interaktivnosti, pokretanje zvukova i još mnogo toga.
Tynker je napravljen da uči kako se programira. Aplikacija predstavlja nastavni plan za početnike, alate za upravljanje nastavnim procesom i veb portal gde se nalaze programi koje su učenici napravili. Lekcije mogu da se prate bez pomoći sa strane, jednostavne su i prelaze se tempom koji učenicima odgovara.
GameStar Mechanic podučava decu uzrasta 7 do 14 godina da prave svoje video igrice. Vašim učenicima će se dopasti da završavaju različite zadatke tempom koji njima odgovara dok uče kako da grade nivoe igrice. Sajt integriše kritičko razmišljanje i rešavanje problemskih zadataka.
Otvorena vrata – otvorite vrata svojih škola, biblioteka, organizacija i pozovite svoje komšije, prijatelje i poznanike, a posebno one iz ranjivih grupa da se priključe ovogodišnjoj kampanji.
Neka učenici starijih razreda organizuju čas "Mali ljudi u čudesnom svetu računara" za svoje mlađe školske drugare. U toku časa mogu da ih nauče šta je to računar, čemu on služi, kako bezbedno i pravilno mogu da koriste Internet. Potreban materijal za čas možete pronaći na sajtu www.pametanklik.rs ili www.kliknibezbedno.rs , gde deca mogu da nauče kako bezbedno i pravilno mogu da koriste Internet.
Zatim možete organizovati zabavnu IT igraonicu Divlja šuma veba, ili posetite neke druge linkove sa igricama. Najmlađima u toku časa mogu da se priključe i njihovi roditelji kako bi se bolje upoznali sa savetima za bolju bezbednost njihove dece na Internetu.
Tokom Nedelje digitalnih veština pozovite bake i deke da steknu osnovne e-veštine. Radionica Razmena znanja namenjena je starijim sugrađanima i njihovim unucima i unukama. Mladi mogu da pomognu starijima da naprave svoje prve korake u virtuelni svet. Naučite ih kako da pretražuju Internet, kako da komuniciraju putem Skajpa sa svojim bližnjima u inostranstvu, da šalju i da primaju slike. A stariji za uzvrat mogu da nauče svoje unuke nekim starim zanatima i na taj način prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije.
Pomoću alatke Songsmith deca mogu da se oprobaju u pevanju, dobiju i odgovarajuću muzičku pratnju. Svako, bez obzira na muzičku pismenost, može veoma lako da kreira svoju prvu pesmu.

Tehničko uputstvo za upotrebu možete pronaći na ovom linku, a program možete ovde da preuzmete.
the web we wantThe Web We Want: priručnik iz kog mladi mogu učiti o svojim pravima na internetu i privatnosti podataka, testirati veštine, razmenjivati ideje i kreirati savete i alate o onlajn svetu
be strongBe Strong Online: sadrži besplatne resurse (plan časa, informacije za roditelje i decu, video materijale, itd.) u okviru deset tema koje se tiču pitanja kao što su digitalno nasilje, društveni mediji, privatnost na internetu, selfiji, igrice i drugo. Ovaj program osnažuje mlade da budu pozitivni uzori svojim vršnjacima i pomognu im da putuju internetom !
Telecentar Multimedijalna Akademija pruža programe medijske pismenosti prilagođene mladima i starima. U okviru ovih programa možete naučiti kako da koristite i kreirate medijske sadržaje bazirane na IKTu, videu i fotografiji. Kreirani su priručnici za osnovni i napredni kurs medijske pismenosti. Pogledajte ovde tma_logo_3
Kreativne VEB radionice – namenjene mladima i starijima kako da naprave kolaž od slika i video snimaka, kako da ožive istorijske događaje, da predstave složene procese i pojave u prirodi uz pomoć besplatnih alata. Preporučujemo Vam sledeće alate:
PIXLR – Najpopularniji onlajn alat koji omogućava obradu slika sa više od 600 efekata. Omogućava brzo sečenje slika, promenu veličine, dodavanje retro efekata na Vašim slikama.
AutoCollage – jednostavan alat koji pravi fenomenalan kolaž od odabranih fotografija.
Tehničko uputstvo preuzmite ovde
Windows Movie Maker – Alat koji omogućava kreiranje digitalnih filmova, foto-priča, uz unošenje specijalnih efekata, muzike, naslova, prelaza i svih ostalih efekata koji su karakteristični za film. Tehničko uputstvo preuzmite ovde.
GoAnimate – online alat uz čiju pomoć možete da napravite zanimljivu strip animaciju.
• Ili napravite zanimljive interaktivne infografike uz pomoć programa infogr.am
Prezi - vrlo jednostavan alat za izradu prezentacija koji daje poseban značaj vašim prezentacijama — animacijama. Umesto standardnih slajdova, Prezi zumira sadržaj koji želite naglasiti i dodaje vašim prezentacijama novu dimenziju. Na ovaj način ćete prilikom prezentacije ostaviti odličan utisak na posmatrače, i na lakši način postići cilj prezentacije.
 
A ovo su još neki predlozi sajtova na engleskom jeziku:
Microsoft YouthSpark Hub: raznovrsni alati koji su usmereni na učenje novih veština kod mladih, pripremu za posao, započinjanje vlastitog biznisa, kao i istraživanje svih programa koje Majkrosoft nudi za najmlađe.
HP Life: HP LIFE eUčenje je besplatan, onlajn trening program namenjen razvoju IKT i biznis veština kod studenata, preduzetnika i vlasnika malih radnji
Internet Buttons: je veb alat za kreiranje strane sa dugmićima koji vode ka vašim omiljenim veb stranama na internetu.
 
Sve aktivnosti zabeležite putem telefona, fotoaparata ili video kamere, slikom prenesite utiske vaših učenika, roditelja i svih onih koji su učestvovali u Nedelji digitalnih veština i na taj način priključite se takmičenju za najbolje fotografije, najbolji video sa Nedelje digitalnih veština . Najboljim autorima kao i najaktivnijm partnerima biće dodeljene nagrade.
Više o takmičenju možete pročitati ovde.

Veliki pozdrav,
Tim IAN Telecentra
 

 

Brojač
Mapa
Uključite se!
Takmičenje
Takmičenje
Uključite se